Artikel in het AD "De kampioensweek van Jan ‘The Diamond’ Kaffa"

Origineel artikel is hier te vinden:
https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/de-kampioensweek-van-jan-the-diamond-kaffa~addfa071/

tekst: Dave Grondel
foto: © Robert van Stuyvenberg

De kampioensweek van Jan ‘The Diamond’ Kaffa

Een wereldtitel veroveren is een prestatie op zich. Het verdedigen van de nummer één positie vraagt mogelijk om nóg meer inspanningen. Kickbokser Jan Kaffa (20), bijgenaamd ‘The Diamond’, versloeg zaterdag zijn uitdager Alexander Epp op punten. Hij gaf verslaggever Dave Grondel inzicht in hoe zijn laatste dagen voor het gevecht eruit zagen.

Maandag 25 maart
,,Tot aan het gevecht van zaterdag is het in de week ervoor een kwestie van de puntjes op de i zetten. Dat betekent in de trainingen veel padsen (slaan en schoppen op kussentjes bij de tegenstander). Op maandag en woensdag werk ik als kapper. Ik ben ZZP’er en huur een stoel. Ik zie het meer als een hobby dan werk. ’s Avonds ben ik een paar kilometer gaan hardlopen. Dik aangekleed, zodat ik veel vocht en dus gewicht verlies. Bij de weging vrijdag mag ik niet zwaarder dan 63.5 kilo zijn.”

Dinsdag 26 maart
,,Ik eet op dit moment van de week veel witvis. Gestoomd of gegrild. Daarnaast eet ik vooral producten waar veel vocht in zit, zoals tomaat, komkommer, bleekselderij en paprika. In zo’n laatste week gaat dit me steeds meer tegenstaan. Na de trainingen heb ik de rest van de dag rustig aan gedaan. Ik ga verder bij wat sponsoren langs om foto’s te maken.”

Woensdag 27 maart
,,Dit is de dag van mijn laatste training voor de wedstrijd. In de middag werk ik een paar uurtjes in de kapsalon.”

Donderdag 28 maart
,,Ik kan niet lang stilzitten, dus ga ik relaxed met een muziekje op in de bossen van de Delfts Hout een paar kilometer hardlopen. Zo’n laatste week is een mentaal spel. ‘s Avond ga ik lekker in een warm bad liggen om zo nog wat gewicht kwijt te raken.”

Vrijdag 29 maart
,,Met een paar vrienden, mijn trainer en de teamgenoten die ook moeten vechten vliegen we naar Zurich. Vandaar uit is het anderhalf uur rijden naar Mühlhofen aan de Bodensee, waar het gala plaatsvindt. Bij aankomst in het hotel, zoek ik direct de sauna op om nog een kilo kwijt te raken. Bij het wegen ben ik exact 63.5 kilo. Ik ben niet iemand die tijdens een weging zijn tegenstander uitdaagt. Ik geef hem een hand en toon mijn respect. Mijn opponent van morgen, Alexander Epp, doet hetzelfde. ’s Avonds trek ik me terug op mijn kamer.”

Zaterdag 30 maart
,,Eindelijk de wedstrijddag. Na het ontbijt slaap ik nog een uurtje. In de middag lunchen we in de haven. Daarna wandelen we rustig door het dorp. Voor we ons om half zes bij het gala moeten melden, slaap ik nog twee uurtjes. Mijn gevecht staat pas om half twaalf gepland. Bij het kijken naar de partijen van mijn teamgenoten, krijg ik steeds meer het juiste gevoel. De laatste uren voor het gevecht tapet Maikel mijn handen in en sla ik mij warm. Na vijf rondes vechten trekt de scheidsrechter mijn arm omhoog. Gewonnen op punten. Een onbeschrijfelijk mooi moment. Ik vier het in de ring met mijn trainer en vrienden. Hier hebben we een jaar lang hard voor getraind.”

Jan Kaffa begon op zijn vijfde met kickboksen. Sinds hij in 2016 onder de hoede kwam van trainer Maikel Polanen, ontwikkelde hij zich tot de vechter die zaterdag zijn wereldtitel tot 64 kilo prolongeerde. De Hagenaar blijft opvallend nuchter onder zijn succes. ,,Mijn familie vindt dat ook mooi aan mij. Veel mensen zien in mij ook geen kickbokser, tot ze mij in de ring zien staan”, zegt Kaffa, die ook wel ‘The Diamond’ genoemd wordt. ,,Een bijnaam die Maikel heeft verzonnen. Hij vindt mijn stijl lijken op die van Ramon Dekkers, één van de beste Nederlandse kickboksers ooit, die in 2013 na een acute hartstilstand overleed.”

     

02/04/2019   |   Admin